[vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][vc_column_text]

Balik dari sekolah anakanda sulung ada beritahu. Di sekolah ada buat satu program. Abang Fasi ada tanya siapa yang solat subuh dan siapa yang tidak solat subuh.

“Ummi, ramai ummi yang angkat tangan tak solat subuh!”.

“Oh, yeke.. Darjah berapa?, kot adik-adik kot”. Tanya saya.

“Taak ummi..Ada yang darjah 3, darjah 4, darjah 5, darjah 6 pun ada!”, jawab anakanda penuh kerisauan.

Saya terdiam seketika. Ligat memikir dikepala apa sebenarnya tujuan kita menghantar anak ke sekolah agama. Tidak kira sekolah agama atau tidak sebenarnya. Yang paling utama, bagaimana pula kita didik mereka di rumah.

IMPIAN MAHU ANAK BERGUNA

Ibubapa yang budiman,

Cuba ingat semula sewaktu kita mula-mula mahu berkahwin. Kita pernah memasang azam dan impian mahu menjadi suami soleh, isteri solehah. Kita mahu suami soleh dan beriman. Kita mahu isteri solehah dan beriman. Apabila dapatnya berita kehamilan pertama, kita teruja gembira. Menanam azam mahukan anak yang dikandung itu menjadi anak soleh, anak yang berguna.

Anak soleh, berguna, berjaya semua itu datangnya dengan didikan. Bukan akademik yang dikejar semata-mata.  Adanya keberkatan dan kebahagiaan.  Mungkin kita kata, “Alah..susahlah  nak suruh solat”, “Aku pun tak solat!”, “Kesian nak suruh solat”, “Alah kecik lagi nak suruh pun”, atau “Dah lambat nak pergi sekolah!”.

Sayang anak bukan dengan tidak suruh solat. Manjakan dengan cara yang tidak patut. Kalau kita sayang mereka, suruh mereka solat. Mereka ini kelak akan membesar sebagai remaja, kemudian insyaallah sebagai ibubapa pula. Apabila sejak dari bersama kita mereka sudah terbiasa tidak disuruh solat, ia akan menjadi sangat sukar untuk melekat. Menjadi remaja dan mahasiswa yang tidak solat. Pasti akan terbawa-bawa sehingga dewasa. Nau’zubillahiminzalik!.

Kalau kita mahu kita dan anak kita selamat, anak yang mendengar kata, anak yang berguna, ikut apa yang Nabi SAW ajar. Solat itu kunci utama.

مُرُوا أَوْلادَكُمْ بِالصَّلاةِ وَهُمْ أَبْنَاء سبع سنين وَاضْرِبُوهم عَلَيْهَا وَهُمْ أبناء عشر وفرقوا فى المضاجع

“Suruhlah anak-anak kamu mengerjakan solat apabila mereka mencapai umur 7 tahun dan pukullah mereka apabila mereka mencapai umur 10 tahun serta pisahkan di antara mereka tempat tidur.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan Al-Hakim)

Susah macam mana pun, sukar macam mana pun, lambat macam mana pun, itu PRIORITI UTAMA. Buat, jangan tinggal. Biar tertinggal bas, asal jangan tertinggal solat. Biar cikgu marah, asal jangan sampai Allah marah! (Murka).

Solat rukun Islam ke-2 selepas Syahadah. Apa buktinya kita Islam jika tidak solat?  Berjaya, cemerlang, bahagia itu semuanya datang dari Allah. Utamakan “BOS” dari segala bos.

 

JAGA DIRI KITA DAN KELUARGA

Semoga apa yang Allah sebut ini menjadi peringatan buat kita:

 يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” [Surah at-Tahrim: 6]

Kalau kita mahu syurga, kita ikut apa yang Allah dan Nabi SAW suruh. Kalau tidak mahu syurga, tidak payah ikut. Ada yang tidak mahu syurga?

Syurga itu pasti.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

About Mardiana Ishak

Mardiana Mat Ishak merupakan Pensyarah, Woman's Work Life Balance Coach, Trainer, dan Penulis Buku. Beliau sangat aktif menulis di blog, artikel dan buku tentang Cinta dan Perkahwinan, Wanita dan Kerjaya, Rumahtangga, dan Anak-anak. Antara buku tulisan beliau "Bahagianya Menjadi Pengantin Sepanjang Masa", "Superwoman", "Dahsyatnya Doa Isteri" dan terbaru ebook "Design Your RouTime in 2 Days". Kini beliau membuat e-Coaching untuk wanita yang mahu mempelajari Pelbagai Strategi, Formula, Teknik, Taktik dan Tip yang Sistematik, Praktikal & Produktif dalam Pengurusan Masa di dalam Rumahtangga dan Kerjaya A-Z di SmartSuperwoman.com untuk menjadi wanita yang lebih produktif!.

Leave a Reply